Chakra’s; wat zijn het en wat doen ze?

Chakra’s, ik denk dat heel veel mensen nog niet vaak hebben gehoord van het woord chakra.

In mijn vorige blog gaf ik je uitleg over het aarden en dat het eerste chakra, ook wel het wortelchakra genoemd, daarbij erg belangrijk is. Maar wat zijn chakra’s nou eigenlijk en hoe ervaar je dit in je lichaam? In deze blog zal ik uitleg geven over de eerste 3 chakra’s.

Wat zijn chakra’s?

Het woord chakra komt uit het oude Sanskriet en betekent; wiel van licht. Fysiek is een chakra niet zichtbaar maar op energetisch niveau is het wel waarneembaar. Het reguleert alle energiestromen en zijn als het ware kleine energiecentra in ons lichaam. Het is een goed georganiseerd systeem dat zorgt voor voldoende levenskracht. Chakra’s zijn een opslagplaats van gedachten en gevoelens over het leven en onze houdingen ten opzichte daarvan. In het menselijk lichaam kennen we zeven verschillende hoofdchakra’s. Hieronder zal ik uitleg geven over de eerste 3 chakra’s; het wortelchakra, het geslachtschakra en het zonnevlechtchakra.

Het wortelchakra (rood)

Dit is het eerste chakra en haalt energie uit het magnetisch veld in het hart van de aarde.  Het bevindt zich bij de onderrug en het stuitbeen. Het gaat uit van het recht om te zijn en te hebben. Als je in balans bent wordt het gekenmerkt door een goede aarding, goede gezondheid en voldoende levenskracht. Je voelt je op je gemak in je lichaam en voelt je veilig en vertrouwd. Wanneer er sprake is van onbalans kun je merken dat je rusteloos bent, niet kunt stilzitten, weinig focus en discipline hebt, zwakke grenzen hebt en als het ware ontkoppelt bent van je lichaam. Je zit te veel in je hoofd (piekeren). Door opnieuw verbinding te maken met het lichaam, bijvoorbeeld door massage of een aardenoefening zal het eerste chakra weer in balans komen.

Het geslachtschakra (oranje)

Het geslachtschakra bevindt zich in het bekken, vlak bij het heiligbeen. Het stimuleert ons om te genieten van het leven en het gevoel daar ook recht op te hebben. Het beïnvloedt onze emoties die, als we ze niet uitdrukken, de soepelheid in ons lichaam kunnen remmen. Wanneer dit chakra in balans is zal je rust ervaren, koestering van jezelf en van anderen, heb je het vermogen om te veranderen en beschik je over gezonde grenzen. Wanneer er sprake is van een disbalans kun je ervaren dat je angst hebt om te veranderen, jezelf ontzegt om plezier te hebben, excessieve grenzen stelt, verslaafd kan zijn (aan genot, alcohol, roken, eten etc.), sterk wisselende emoties hebt, en emotioneel afhankelijk bent van anderen. Bewegingstherapie, aan grenzen werken, leuke dingen doen en leren luisteren naar wat je gevoel zegt kan helpen om het geslachtschakra weer in balans te brengen.

Het zonnevlechtchakra (geel)

Het zonnevlechtchakra bevindt zich in de maagstreek. Het staat voor eigenwaarde, het recht op autonomie. Het weerspiegelt hoe we onszelf zien. Als we onszelf niet eren en zien dat we er mogen zijn zoals we zijn, is ons gevoel voor persoonlijke identiteit zwak. We zijn dan vaak makkelijk te manipuleren en hebben een zwakke eigen wil, we vinden dat we niet belangrijk genoeg zijn. Om weer in balans te komen is het belangrijk om goed te aarden bij je eigen gevoel te komen. Diepe ontspanning door bijvoorbeeld meditatie of krachtige lichaamsbeweging door bijvoorbeeld hardlopen of oosterse vechtkunst kunnen hierbij ook helpen.

Chakra’s en Sensitherapie

In het begin vertelde ik al dat chakra’s een opslagplaats zijn voor gedachten en gevoelens. Wanneer die gevoelens en gedachten (te) streng zijn, worden we beperkt in ons bestaan en zullen de chakra’s de energie laten vertragen of stagneren. Het energieveld wordt kleiner en het zal zorgen voor onbalans op fysiek maar ook mentaal niveau. Vaak herstelt het lichaam zichzelf en is de onbalans van korte duur maar als problemen langer aanhouden, hebben chakra’s wat extra stimulatie nodig om weer actief te worden. Tijdens een sessie Sensitherapie kan ik ervoor zorgen dat chakra’s weer in balans komen en energie weer gaat doorstromen waardoor je je energieker en opgewekter voelt. Heb je nog vragen, ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met mij op.

In de volgende blog zal ik verder uitweiden over de laatste 4 chakra’s.