Wat is de invloed van jouw systeem op jouw leven?

  • Heb je het gevoel dat je telkens tegen dezelfde deur aanloopt?
  • Heb je het gevoel dat iets je tegenhoudt om in je kracht te gaan staan of je eigen leven te gaan leiden? Of om de stappen te zetten waar je zo naar verlangt?
  • Welke rol speelt een ziekte in je leven?
  • Worstel je met terugkerende gevoelens (zoals boosheid, angst, verdriet, schuld) en kan je deze niet goed plaatsen?
  • Zou je graag willen weten hoe je meer rust in jezelf ervaart of hoe je met stress, burn-out of depressie om zou kunnen gaan?

Binnen het systemisch werk geeft een opstelling snel zicht op de onbewuste oorzaak achter het gedrag, en de klachten/problemen die je ervaart. Het geeft zicht op de ‘onzichtbare’ laag.

De onderstroom en de bovenstroom

Zie het als een ijsberg. De top is dat wat je ziet; het gedrag wat je laat zien, het gevoel wat je hebt, de vraag waar je mee worstelt. Dit wordt ook wel de bovenstroom genoemd.

De laag onderwater is de onzichtbare laag, ook wel de onderstroom genoemd. Hierbij kun je denken aan: dat wat je vanuit je familiesysteem hebt overgenomen, beperkende en bekrachtigende patronen/overtuigingen, vaak uit loyaliteit meegenomen. We maken allemaal deel uit van het grotere geheel, onze familie, onze voorouders, maar ook ons werk is een systeem, net als onze samenleving.

Wat is de invloed van jouw systeem op jouw gedrag en leven? Door middel van een opstelling kun je gaan ontdekken waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling. Je kunt gaan ontdekken welke plek jij inneemt in jouw familiesysteem, en op welke plek je graag zou willen staan.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Tijdens een opstelling nodig ik jou uit om te gaan kijken naar dat wat er vanuit de onderstroom gestuurd wordt. Er ontstaat bewustwording van jouw eigen achtergrond, het gedrag dat jij (of misschien wel een ander familielid) laat zien, en de invloed daarvan op anderen en jezelf. Het laat zien welke rol jij en anderen hebben binnen een familiesysteem. Je krijgt helderheid in je vaak onbewuste patronen die je ervan weerhouden om voluit je eigen leven te leiden en je hart te volgen. Door hier zicht op te krijgen kan er ruimte komen en kan er soms ook een beweging ontstaan, door bijvoorbeeld andere keuzes te gaan maken en dat wat niet van jou is, liefdevol terug te geven aan degene bij wie het hoort.

Ben je benieuwd naar wat een familie-opstelling voor jou kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Klik hier voor de tarieven.