Van hartchakra tot kruinchakra (vervolg)

Van hartchakra tot kruinchakra

 

In mijn vorige blog heb ik je uitleg gegeven over de eerste 3 chakra’s. In dit blog zal ik je vertellen over de andere 4 chakra’s, namelijk; het hartchakra, het keelchakra, het voorhoofdchakra of 3e oog, en het kruinchakra.

 

Het hartchakra (groen)

Het woord zegt het eigenlijk al; het chakra bevindt zich rondom het hart en staat voor liefde voor anderen maar ook naar jezelf toe. Het schermt je op energetisch niveau af van emotionele pijn en staat, wanneer je gelukkig bent, voor levenskracht en goddelijkheid in ons. Wanneer er sprake is van een disbalans kan het zijn dat je teruggetrokken bent, kritisch of veroordelend bent naar anderen maar ook naar jezelf, jezelf eenzaam voelt, depressieve gevoelens hebt, angst hebt voor intimiteit of voor relaties maar ook dat je teveel op andere gericht bent ten koste van jezelf, zwakke grenzen hebt en jezelf op de 2e plaats zet. Vaak zie je dat mensen die een disbalans ervaren regelmatig gekwetst zijn in hun leven, ze hebben als het ware een muurtje om hun hart heen gebouwd waar niemand bij kan komen. Om weer in balans te komen kun je ademhalingsoefeningen doen, een dagboek bijhouden, zelfontdekking (wat vind ik belangrijk, wat wil ik) en psychotherapie om te leren je gevoel te uiten en jezelf te accepteren zoals je bent.

 

Het keelchakra (blauw)

Het keelchakra beslaat het gebied rondom je keel. Het staat voor het durven uiten van je gevoelens en ideeën. Wanneer je bang bent of het lastig vindt om je gevoelens en gedachten te verwoorden, zal het keelchakra blokkeren. Hierdoor kan de energie niet meer naar bovenliggende chakra’s stromen. Om ervoor te zorgen dat de blokkade kan worden opgeheven, kan het helpen om je nek en schouders los te maken, te zingen, in een dagboek te schrijven of automatisch te schrijven, creatief bezig te zijn. Het gaat om het je volledig vrij voelen; jij mag jezelf uiten en uitspreken naar anderen zonder bang te zijn voor de reactie van de ander.

 

Het voorhoofdchakra (indigo)

Het voorhoofdchakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen en wordt ook wel 3e oog genoemd. Hierin ligt onze aangeboren intelligentie en wijsheid opgeslagen. Het is de basis van je intuïtie en het durven vertrouwen op je gevoel. Wanneer er sprake is van een disbalans kan het zijn dat je een slechter geheugen hebt, een slecht gezichtsvermogen, moeite hebt met het kunnen zien van de toekomst, weinig fantasie hebben of zich geen dromen kunnen voorstellen. Ook kan je angsten, obsessies, concentratieproblemen of nachtmerries ervaren. Creatieve zelfexpressie, meditatie of psychotherapie gericht op tekentherapie, beeld met gevoel verbinden, geleide visualisaties, regressietherapie of hypnose kunnen helpen om het chakra weer in balans te brengen.

 

Het kruinchakra (violet)

Dit is het laatste chakra en bevindt zich op je hoofd, ter hoogte van je kruin. Het staat voor het recht om te weten en te leren, het vermogen om informatie waar te nemen, vooral op spiritueel gebied. Durven we onszelf te verbinden met de bron? De band is er al, maar of we ons willen verbinden is aan onszelf. Een disbalans wordt gekenmerkt door starre overtuigingen, apathie, materialisme, hebzucht, teveel intellectueel denken, verwarring en onthechting van het lichaam (fysiek ben je er wel maar mentaal lijk je even uit je lichaam te zijn gestapt of in ieder geval de verbinding te missen).

Om de disbalans te herstellen is het belangrijk om weer in verbinding te komen met je lichaam, je  geest en emoties die je ervaart. Ook kan mediteren of psychotherapie gericht op onderzoek naar eigen overtuigingen en ontwikkelen van je zelfbewustzijn helpen.

 

Wat te doen als chakra’s uit balans zijn?

Als een van bovengenoemde of eerder genoemde chakra’s uit balans is, kan de energie in je lichaam niet meer goed doorstromen. Uiteindelijk zal je fysieke of mentale klachten gaan ervaren, bijvoorbeeld; nek- of rugklachten, vermoeidheid, lusteloosheid, snel emotioneel, een overspannen gevoel ervaren en zelfs burn-out zijn. Loop je al een tijdje met een of meerdere van deze klachten en lukt het maar niet om er vanaf te komen? Sensitherapie kan een oplossing zijn. Mail gerust voor vragen of het maken van een afspraak.