Waarom aarden zo belangrijk is

Toen ik het woord ‘aarden’ – ook wel gronden genoemd – voor het eerst hoorde dacht ik; wat is dat voor iets zweverigs? Ik ben toch gewoon hier op aarde en sta met beide voeten op de grond? Achteraf kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed geaard was en waarom het nou juist wel heel erg belangrijk is.

Tijdens de verschillende alternatieve therapieën die ik volgde, en tijdens de opleiding tot Sensitherapeut kwam ik erachter dat ik ontzettend veel pieker. Wanneer ik me zorgen maakte over mezelf, over werk etc. stond mijn hoofd als het ware op ontploffen. Uit het artikel “Hoeveel gedachten per dag?” blijkt dat we wel veertig- tot zestigduizend gedachten per dag hebben. Ervan uitgaande dat we ongeveer acht uur per dag slapen, denk je per uur dat je wakker bent aan zo’n drieduizend dingen. Dat zijn dus ongeveer 50 gedachten per minuut. Wat ontzettend veel!

Door al dat gepieker zat ik te veel in mijn hoofd. Ik was daardoor niet meer verbonden met mijn eigen lichaam en met de aarde. Maar hoe zorg je er nou voor dat je goed geaard bent en waarom is het zo belangrijk?

Wat is aarden eigenlijk?

Zoals ik al eerder benoemde wordt aarden ook wel gronden genoemd. Het komt erop neer dat je met beide benen op de grond staat, heel stevig en vast. Aarden staat in verbinding met het eerste chakra, ook wel het ‘wortelchakra’ genoemd. Wauters (2018) beschrijft: “Een van de functies van het wortelchakra is het bouwen van een structuur die ons leven ondersteunt en verlengt. Als onze structuren niet stabiel genoeg zijn om ons te ondersteunen, kunnen we gaan twijfelen aan ons recht op wat we willen.” Wanneer dit chakra niet in balans is, zullen mensen vaak last hebben van angsten. Het verfijnen van stabiliteit, geloof in onszelf, en dat we op deze aarde mogen zijn, zal ons helpen veranderingen te doorstaan.

Aarden, Hoe je dat dan?

1. Loop op blote voeten

Door op blote voeten te lopen maak je weer contact met de aarde. Het helpt om de energie van de aarde weer in je lichaam te krijgen. Ook een loopmeditatie kan daar bij helpen. Dit doe je bij voorkeur op een rustige plek, bijvoorbeeld een verlaten grasveld/bos, maar ook in de stad op weg naar de supermarkt of bushalte kan goed helpen.

Daarnaast kunnen rode sokken helpen om te aarden. Rood is de kleur van het eerste chakra, het ‘wortelchakra’

2. Doe een meditatieoefening

Op internet zijn verschillende geleide meditaties te vinden. Ook een bodyscan kan goed helpen om weer beter te aarden. Belangrijke stappen tijdens zo’n bodyscan zijn:

    • Zorg dat je stevig staat (op blote voeten), je benen een klein stukje uit elkaar. Ook zittend is het mogelijk. Zorg dat je op een rechte stoel zit en je voeten goed op de grond staan.
    • Voel je ademhaling, is deze diep? Of juist oppervlakkig? Laat het er zijn en probeer je ademhaling naar je buik te brengen. Adem diep in door je neus, en adem rustig weer uit door je mond.
    • Doe je ogen dicht en visualiseer dat je boomwortels/buizen/touwen aan je voeten hebt en dat deze steeds verder de grond in gaan, tot het niet meer verder kan.
    • Ga na wat je voelt. Voel je je kleding, tintelingen of misschien wel ‘pijntjes’? Werk van boven (hoofd) naar beneden (voeten). Stuur de pijntjes weg via je voeten langs de boomwortels, buizen of touwen, diep de grond in, zodat niemand anders er last van kan hebben.
    • Visualiseer een glazen buis of cocon gevuld met wit of gouden licht om je heen. Dit zorgt ervoor dat je energetisch beschermd bent tegen allerlei prikkels van buitenaf

3. Ga de natuur in

Het bos, het park, het strand zijn bij uitstek goede plekken om weer te aarden en tot rust te komen. Spring in een waterplas, stap in de modder, wroet met je voeten in het zand, doe eens gek! Als je een tuin hebt, ga tuinieren. Meer aardend dan dat kan het niet worden.

4. Edelstenen

Edelstenen staan erom bekend een helende en krachtige werking op onze energie te hebben. Rode Jaspis, dalmatiër jaspis, bloedsteen (heliotroop), hematiet, rookkwarts en versteend hout staan erom bekend goed te helpen bij het aarden. Je kunt deze stenen het beste bij je dragen. Draag ze niet tegelijkertijd. Het beste is om naar een edelstenenwinkel bij jou in de buurt te gaan en je goed te laten adviseren welke steen het beste bij jou past.

Mocht je na deze tips toch nog vragen hebben of lukt het je niet om te aarden? Ik help je graag op weg. Door middel van Sensitherapie kan ik ervoor zorgen dat blokkades worden opgeheven. Energie gaat weer beter doorstromen waardoor aarden makkelijker wordt.

Voor vragen of het maken van een afspraak kun je contact opnemen met mij via het telefoonnummer 06-83605512 of per mail (info@nooroldemans.nl)