Alles wat je moet weten om meer zelfliefde te ontwikkelen

 

Van jezelf houden, lief zijn voor jezelf. We vinden het vaak egoïstisch om aan onszelf te denken. Maar door van jezelf te houden kun je vaak ook meer liefde aan de ander geven. Het zal bevrijdend zijn als je jezelf volledig accepteert zoals je bent. Maar hoe ontwikkel je nou meer zelfliefde? In deze blog leg ik het je uit.

 

Accepteer jezelf zoals je bent

Het begint met een stukje acceptatie. Accepteer de positieve maar ook de negatieve kanten van jezelf. Je hoeft jezelf niet te veranderen want je bent goed zoals je bent. Als je jezelf niet accepteert zoals je bent ga je vaak uit van wat een ander denkt dat goed voor jou is. Maar weten we zelf niet veel beter wat goed voor ons is? Het antwoord op de vraag wat goed voor ons is zit diep in onszelf. Leg je hand maar eens op je hart en vraag jezelf: wat wil ik of wat heb ik op dit moment nodig? Als je goed luistert, komt het antwoord vaak vanzelf.

 

Geef jezelf wat liefde cadeau

Wat ook helpt om meer zelfliefde te ontwikkelen is jezelf af en toe echt even verwennen. Plan bijvoorbeeld iedere dag even een momentje voor jezelf in, zodat je je even kan terugtrekken. Ga bijvoorbeeld mediteren, of neem een bad of uitgebreide douche waarbij je fijne etherische olie gebruikt zoals lavendel. Maar ook af en toe een massage boeken helpt omdat je aandacht aan jezelf schenkt. Ga bij jezelf na wat jouw ultieme genietmoment is.

 

Zeg tegen jezelf; “Ik hou van mezelf.”

Een methode die ik heb uitgeprobeerd is om iedere ochtend voor de spiegel te gaan staan en te zeggen; “Ik hou van mezelf.” In het begin vond ik het maar gek. Ik durfde mezelf ook niet aan te kijken. Ik geloofde mezelf in eerste instantie niet, maar na een tijdje begon ik het echt te voelen. Ja, ik mag van mezelf houden, dat is juist goed!

 

Gebruik een affirmatie of mantra

Wanneer je mediteert kun je gebruik maken van een mantra. Dit kan een woord zijn, bijvoorbeeld; liefde of vertrouwen. Dit woord blijf je tijdens het mediteren innerlijk herhalen. Zo ga je de kracht achter het woord voelen. Ook een affirmatie kan helpend zijn om meer zelfliefde te kweken. Je kunt bijvoorbeeld een affirmatie gebruiken zoals; ‘ik ben het waard’ of ‘ik accepteer mezelf’. Je kunt het op een post-it zetten en als reminder ergens ophangen waar je vaak langs loopt maar ook tijdens een meditatie kun je deze zinnen gebruiken. Kijk ook eens op YouTube bij geleide meditaties voor zelfliefde. Erg fijn om even tot jezelf te komen.

 

Hoofd uit, hart aan

Gedachten kunnen heel bepalend zijn voor de gevoelens die je ervaart. Hoor jij ook wel eens die gedachten die zeggen dat je niet goed genoeg bent of dat je het niet waard bent? Die gedachten zitten in je hoofd en zijn totaal niet helpend. Ze kloppen ook helemaal niet! Wanneer deze gedachten naar boven komen, zeg dan ook letterlijk tegen jezelf; “Deze gedachten zijn niet helpend, ik zet ze uit mijn hoofd want ik mag er wel zijn en ik ben het waard!”

 

Geef jezelf toestemming om van jezelf te houden, dan volgt de rest vanzelf!

 

Wil jij jezelf een cadeautje geven? Kijk dan eens naar de massages die ik aanbied. Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.