4 manieren om meer naar je gevoel te leren luisteren

Ga jij af op wat je gevoel je te vertellen heeft? Volg je je intuïtie voldoende? Of zoek je bevestiging bij anderen omdat je nog niet helemaal vertrouwt op je eigen gevoel? Je vindt de mening of het advies van een ander erg belangrijk. Advies vragen kan je ook zeker verder helpen maar soms zal je merken dat de adviezen tegenstrijdig zijn. De ander wil je heel graag helpen en jij wil daarin ook iedereen tevreden houden maar hoe ga je dat doen als de een zegt dat je linksaf moet gaan en de ander zegt rechtsaf?

In dit artikel geef ik je 4 manieren om meer naar je gevoel te leren luisteren.

 

We weten het zelf al

Mijn inziens weten we, diep van binnen, zelf vaak veel beter wat goed voor ons is. Het bekende gut-feeling of onderbuikgevoel is daar een mooi voorbeeld van. In onze huidige maatschappij zijn we alleen niet meer gewend om naar ons gevoel te luisteren. Er wordt ons – van jongs af aan – al geleerd dat we verstandige keuzes moeten maken, je hebt die hersens immers niet voor niks gekregen. En oké, dat verstand is ook echt wel heel handig af en toe alleen soms raken we zo verstrikt in onze gedachten en raken we als het ware het contact met ons lijf even kwijt. Want wat voel je bij die gedachten? Dat gevoel vertelt ons vaak veel meer dan al die gedachten die in ons hoofd ronddwalen.

Back to basic

Maar hoe doe je dat dan, naar je gevoel luisteren? Hieronder vertel ik je hoe ik leerde om meer naar mijn gevoel te luisteren.

  1. Wees de baas over je eigen hoofd

In een eerder artikel schreef ik het al; “Hoofd uit, hart aan.” Door je bewust te zijn van wanneer je hoofd op standje piekermodus staat, kun je het gepieker een halt toeroepen. Je kunt de gedachten analyseren. Zijn deze gedachten op dit moment helpend? Brengen ze mij een stapje verder? Als dit niet het geval is, zeg dan tegen jezelf dat je je gedachten mag laten gaan omdat ze je niet verder brengen.

  1. Vertrouw op jezelf

Door te vertrouwen op jezelf bij het maken van keuzes, zal het steeds makkelijker worden om de keuze ook daadwerkelijk te maken. Een psycholoog waar ik een paar jaar geleden naar toe ging zei tegen mij; “Hoe weten we dat die ander WEL de juiste keuze maakt?” Tja… dacht ik, daar heb je wel gelijk in. Dat weten we niet. Die ander gaat waarschijnlijk ook op zijn eigen gevoel af en dat is prima, maar hoe voelt de keus die de ander maakt, voor jou? Het kan hierbij helpen om je hand op je hart te leggen of op je buik, net onder je borst. Sluit je ogen en keer naar binnen; wat vertelt jouw gevoel je?

  1. Intuïtief schrijven

Een methode die ik heel fijn vind om te gebruiken is intuïtief schrijven. Dat wat er in je opkomt op papier zetten. Zelfs als ik even niet weet wat ik op moet schrijven, schrijf ik dat op. Er komen op zulke momenten de mooiste inzichten en antwoorden naar voren. Als je echt intuïtief schrijft zal je merken dat het lijkt alsof je pen niet meer wilt stoppen met schrijven, de woorden vloeien er als vanzelf uit. Wat ik doe als ik ga schrijven is in eerste instantie mijn ogen sluiten. Ik vraag aan mezelf; “Wat heb ik op dit moment nodig” of “wat is op dit moment belangrijk voor mij om te weten”. Daarna open ik mijn ogen en begin ik te schrijven. Soms komen er enkele woorden uit zoals bijvoorbeeld rust maar soms zijn het ook hele zinnen. Dit is je onderbewustzijn die spreekt. Het schrijven hoeft niet lang te duren. Als je merkt dat je weer moet nadenken over wat je wilt gaan schrijven dan is het tijd om te stoppen.

  1. Stel een doel op

Wat voor mij ook erg hielp, was een tip van mijn psycholoog. Ik stelde een doel. Bijvoorbeeld; ‘ik maak mijn eigen keuzes’ of ‘ik luister naar mijn gevoel’. Ik pakte één doel per week of twee weken. Dat schreef ik voor mezelf op en hing ik op mijn slaapkamerdeur, op een muur in mijn woonkamer waar ik vaak langs liep. Telkens als ik het zag werd ik aan het doel herinnerd. Het werd veel makkelijker om mezelf aan mijn gestelde doel te houden en uiteindelijk lukte het dan ook. Ik had die ander niet nodig, ik had mezelf al!

Normaal gesproken zocht ik de bevestiging bij mijn ouders maar steeds meer hoor ik een stemmetje in mezelf dat zegt; “Nee Noor, jij weet het zelf al.” En ook jij weet als geen ander wat goed voor jou is, vertrouw daar maar op!