Van buiten naar binnen

Van buiten naar binnen

 

Kabbelende beekjes

Zelfzorg, een veelgebruikte term. Als ik mijn ogen sluit zie ik een Spa voor me, kabbelende beekjes met watervallen, kaarsjes aan. Super romantisch, en het is zeker een onderdeel van zelfzorg. Maar ik besefte me laatst dat zelfzorg voor mij veel dieper gaat dan een keertje naar de sauna, een goed boek lezen, een filmavondje voor alleen mezelf. In deze blog vertel ik je meer over mijn definitie van zelfzorg.

 

Echte aandacht voor jezelf

Zelfzorg gaat voor mij over echte aandacht voor jezelf hebben. Van buiten dus, naar binnen. Aandacht voor jouw lichaam. Voelen wat het je wil vertellen. Het voelen van de pijn in je schouder, de stroming of borreling in je buik. De warmte of het steekje in je hart, de ruimte of de verkramping in je bekkengebied. Het zijn allemaal signalen die jouw lichaam je geeft en waar je woorden aan kan geven, als je bewust bij jezelf kan zijn. Veelal gaan we hiervan weg, het voelt niet fijn. Een super logische reactie, want waarschijnlijk heb je nooit geleerd om met die minder fijne gevoelens om te gaan. Misschien mochten ze er niet eens zijn (lees; kom op, flink zijn, huilen is nergens voor nodig). Dus zijn we maar al te slim geworden in het verbloemen of verbergen, of negeren van dat wat we voelen. Hierdoor ga je wellicht vaak over je grenzen heen, vind je jezelf misschien wel een aansteller als je pijn ervaart, en ben je heel hard voor jezelf.

 

Van buiten naar binnen

Om dit te gaan herkennen is het belangrijk om bewust bij jezelf te zijn, als het ware je ogen naar binnen te richten en in te checken bij jezelf. Een aantal vragen die mij helpen zijn;

  • Hoe zit ik er bij?
  • Hoe voelt het in mijn lichaam?
  • Wat voel ik daar?
  • Mag ik bij dit gevoel blijven en het welkom heten?
  • Hoe voelt mijn ademhaling?
  • Voel ik mijn voeten op de grond staan?

 

Ik neem deze vragen regelmatig mee naar binnen, ik laat de vraag in mijn lichaam zakken, uit mijn hoofd en in mijn hart en voel. Soms komt er een beeld in me op, soms een kleur, soms een gedachte of gevoel. Ook deze signalen willen je iets laten voelen/zien. Evenals weerstand. Probeer er eens bij te zijn. Waar voel ik die weerstand in mijn lichaam? Hoe voelt de weerstand in mijn lichaam? Wat betekent dit beeld/deze kleur voor mij? Dit alles vanuit liefdevolle aandacht voor jezelf. En vraag jezelf daarna; waar heb ik behoefte aan? Wat heb ik op dit moment nodig?

 

Voelen wie jij in werkelijkheid bent

Door bewust bij jezelf te zijn leer je te voelen wie jij in werkelijkheid bent. Leer je lief te zijn voor jezelf, leer je te voelen wat jouw behoeftes zijn, en grenzen. En durf je daar ook veel meer voor te gaan staan. Het heeft tijd nodig, en valkuilen en uitdagingen zijn er overal, maar iedere keer dat jij op deze manier voor jezelf leert zorgen, brengt jou dichter bij jouzelf. Bij dat prachtige mens wat jij bent!

Wil jij daar graag wat ondersteuning bij? Dat kan door middel van een massagetherapie behandeling of Sensitherapiebehandeling. Klik hier voor meer informatie over massagetherapie en klik hier voor Sensitherapie.