Rust vinden in de chaos

Rust vinden in de chaos

In deze tijd waar we gebombardeerd worden met nieuws over het coronavirus kan het soms moeilijk zijn om je rust terug te vinden. We worden geconfronteerd met nieuws over mensen die echt heel ziek zijn en met mensen die zelfs overlijden aan het virus. Er heerst daardoor veel angst.

De afgelopen periode merkte ik dat mijn stress/angstniveau hierdoor ook omhoog en omlaag ging. Hoe groot zou de kans zijn dat ik ziek zou worden? En wat als ik ziek zou worden, hoe ernstig zou het dan zijn?

 

Deze gedachten en vragen zijn totaal niet helpend. Sterker nog, ik geloof in de wet van aantrekkingskracht. Dat wat je aandacht geeft groeit en kan soms ook werkelijkheid worden. Ik dacht; “Hier moet ik verandering in brengen.” Maar hoe dan?

 

Merk jij ook dat je onrustig wordt van alles wat nu gaande is? In dit blog geef ik je een aantal tips om je rust weer wat meer terug te vinden.

 

Hoe vind ik mijn rust terug?

Zoals ik al eerder beschreef kan het soms moeilijk zijn om weer tot rust te komen. Door al dat nieuws over het coronavirus kwam mijn hoofd als het ware in een continue piekermodus. Ik raakte overprikkeld en mijn hoofd begon overvol te raken. Al die gedachten, ik ging ze zelfs geloven. Tot ik onderstaande tips ging gebruiken. Telkens als ik merk dat ik weer ga piekeren, denk ik; hoe kom ik uit mijn hoofd? Wat helpt mij op dit moment?

 

Hoe kom ik uit mijn hoofd?

  1. Meditatie

Meditatie is een goede manier om te ontspannen en tot rust te komen. Via YouTube worden er veel geleide meditaties aangeboden. Ik vind persoonlijk de meditaties van Jolanda Hoogkamer en Commit happiness erg fijn (No spon). Daarnaast werkt het ook al als je je even 2 minuten op je adem focust. Adem diep in, richting je onderbuik en adem dan weer heel rustig uit. Je verlegt je aandacht hiermee waardoor je even niet kunt piekeren. Dit werkt bij mij altijd goed voordat ik ga slapen. Verder kun je ook mijn tips uit mijn vorige blog over aarden gebruiken.

  1. Lichaamsbeweging

Naar de sportschool gaan is op dit moment niet mogelijk maar een rondje wandelen of fietsen kan er ook al voor zorgen dat je uit je hoofd komt + ook zo werk je aan je conditie. We moeten ons daarbij natuurlijk wel aan een aantal regels houden. Zelf wandel ik alleen en loop ik op plekken waar niet veel mensen komen. Mocht ik onverhoopt iemand tegen komen dan bewaar ik de 1,5 meter afstand.

Vind je het niet fijn om echt naar buiten te gaan? Even losgaan op muziek thuis of misschien wel touwtje springen in je tuin, het helpt je om weer terug te komen in het hier en nu.

  1. Schrijven

Iedere keer als je merkt dat je onrustig bent kan het fijn zijn om je gedachten eens op te schrijven. Sluit daarna je ogen en ga na; hoe voel ik me hierbij? Voel ik bijvoorbeeld angst, wanhoop of juist verdriet? Laat het gevoel er zijn en accepteer het. Door te schrijven kun je je gedachten ook analyseren. Je kunt jezelf afvragen; kan ik er op dit moment wat mee? Brengen deze gedachten mij verder? Zo niet, zeg dit dan tegen jezelf. Schrijf die gedachten als het ware uit je hoofd.

  1. Vind een nieuwe hobby!

Creatief bezig zijn helpt mij altijd heel erg om tot rust te komen. Ik krijg er nieuwe energie van en ook heel veel nieuwe ideeën. Zo ben ik erachter gekomen dat ik macramé heel erg leuk vind. Van plantenhangers tot aan wandkleden, ons huis krijgt deze zomer een hele nieuwe look. We wanen ons in Ibiza!

 

Laten we deze periode van afstand gebruiken om naar binnen te keren en eens goed te kijken wat er zich daar afspeelt. We hebben minder contact met mensen, voor velen is hun werkplek op dit moment thuis en sociale verplichtingen zijn er niet of nauwelijks (lees: jippie, geen excuses nodig als je geen zin hebt in dat ene feestje of andere uitje).

Maar ook als je in de zorg werkt is het juist heel belangrijk dat, wanneer het kan, je rustmomenten inplant. Dat kan een fijne warme douche of warm bad zijn na je werk waarbij je heerlijk geurende etherische olie gebruikt (bijvoorbeeld lavendel). Wees lief voor jezelf en laat vooral dat wat je niet kunt veranderen los. Accepteer al je gevoelens en emoties en laat ze er zijn. Geef jezelf een beetje rust cadeau!