Illustratie van hartbrein en hoofdbrein: hoe je door het luisteren naar je hart meer zelfcompassie kunt ontwikkelen en innerlijke rust kunt vinden.

Luisteren naar je hart: zo doe je dat

Luisteren naar je hart: zo doe je dat

 

Het kan best een zoektocht en een uitdaging zijn om naar je hart te luisteren, want het kan erg verleidelijk zijn om je te laten afleiden door het stemmetje in je hoofd en door al je gedachten. Voor mij voelt dat stemmetje in mijn hoofd vaak aan als iemand die heel hard staat te schreeuwen. Hij overschreeuwt de stem van mijn hart waardoor ik ‘m niet meer hoor. Maar als je eenmaal de stem van jouw hart wat meer op de voorgrond laat treden, gaat er een wereld voor je open. In deze blog vertel ik je meer over het luisteren naar je hart.

De stem van je hart

De stem van je hart is zacht en liefdevol. Het is het diepe weten in jezelf, wat je voelt. Door te luisteren naar je hart, leer je dichter bij jezelf te blijven. In veel gevallen zijn we het contact met ons hart kwijtgeraakt door allerlei gebeurtenissen in ons leven die ons pijn en verdriet hebben gedaan. We zijn daardoor bang geworden om ons hart te openen, bang om de pijn weer te moeten voelen. Er ontstaat een soort beschermlaagje om je hart heen. Hierdoor is je hoofd extra hard gaan werken.

Hoofd-brein versus hart-brein

In onze huidige maatschappij zijn we heel erg gewend om ons hoofd en daarmee ons ‘hoofd-brein’ te gebruiken wanneer we een bepaalde keuze moeten maken, maar we kunnen ook keuzes met ons hart maken. Uit wetenschappelijk onderzoek van het ‘Heartmath Institute’ blijkt dat ook ons hart een brein heeft, het hartbrein genoemd.

Ons hart heeft, naast ons hoofdbrein en ons darmbrein, zo’n 40.000 neuronen die erg lijken op hersencellen. Deze vormen een eigen brein. Dit brein leert, denkt en herinnert dingen onafhankelijk van de hersenen. Het communiceert ook met jou op zijn eigen manier. Jouw hart spreekt eigenlijk al met je als je blij wordt van een beslissing of gebeurtenis, of juist andersom.

Hartcoherentie

Je hart heeft een bepaald hartritmepatroon. Emoties kunnen worden weerspiegeld in dat patroon. Emoties zoals irritatie, frustratie en woede, leiden tot een verstoord en onsamenhangend hartritmepatroon. Dat wordt incoherentie genoemd. Maar ook wanneer je een laag zelfbeeld hebt en bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, kan het hartritmepatroon verstoord zijn. Die gedachten of verwachtingen over jezelf kunnen best gevaarlijk worden als je er ook echt in gaat geloven, het zijn saboteurs. Hierdoor kan je hart als het ware verkrampen, maakt het minder hartsappen aan en kan je ook minder makkelijk contact maken met je hart. Je gaat in de survivalmodus/stressmodus.

Tot rust komen is heel belangrijk om hartsappen weer vrij te maken. Hierdoor kun je meer helderheid krijgen en beter verbinding maken met jouw hart. De mate waarin je hart, brein en emoties op elkaar zijn afgestemd, noem je coherentie. Er is dan sprake van een regelmatige ademhaling, je immuunsysteem verbetert, je parasympathicus (het rempedaal en ‘acculader’ van je lichaam) werkt beter, en er is rust in je zenuwstelsel.

Synchroniciteit tussen hart en brein

Door oefeningen die gericht zijn op het hart kun je een synchroniciteit tussen hart en brein creëren. Deze oefeningen kunnen ervoor zorgen dat leerprocessen makkelijker en sneller verlopen. Daarnaast zorgen ze voor meer focus, helderheid in denken, een hoger leervermogen en voor mijn gevoel heel erg belangrijk: meer plezier in het leven.

Wat meer afgestemd zijn op mijn hart mij heeft gebracht

  • Een meer open blik naar mezelf toe: nieuwsgierig onderzoek ik wat ik voel, en probeer ik zo min mogelijk in het oordeel te schieten.
  • Ik heb geleerd om dichter bij mezelf te blijven en mijn grenzen beter te bewaken. Ik voel hierbij wat van mij is, en wat van de ander. Ik zet hierbij soms bewust een stapje terug, letterlijk en figuurlijk.
  • Ik voel meer compassie voor mezelf; de strengheid in mij gaat er een beetje vanaf. Dit gaat natuurlijk de ene dag gemakkelijker dan de andere dag. Maar ook dat mag er zijn.
  • Ik heb geleerd om mezelf even de tijd te geven wanneer ik een beslissing moet maken.
  • Ik heb geleerd dat, dat wat ik voel rondom die beslissing, er echt mag zijn. Hierdoor kan ik mijn beslissing beter verwoorden naar de ander toe.
  • Ik heb geleerd om mezelf nog kwetsbaarder op te stellen, te benoemen dat ik iets moeilijk vind om te zeggen bijvoorbeeld. Het mag er zijn. Ik mag er zijn.
  • Ik voel vooral ook dat ik meer in verbinding ben met mezelf, maar ook met mijn gezin en omgeving.

Hartvol Leven

Ben jij benieuwd wat mijn cursus Hartvol Leven jou kan brengen? Op woensdag 2 oktober óf zondag 6 oktober start mijn cursus, waarin ik je meeneem in (creatieve) oefeningen, visualisaties en meditaties om met compassie en een open blik te leren luisteren naar alles wat er in jou leeft. Stuur me een berichtje via het contactformulier op mijn website, of via Whatsapp, als jij een JA voelt.

Ik ont-moet je graag!

 

Liefs,

Noor