In verbinding met je innerlijke kind

Als je al vaker in mijn praktijk bent geweest, dan weet je dat ik je wel eens kan vragen naar je innerlijk kind en nodig ik je regelmatig uit om er contact mee te maken. Maar wat is dat nou precies, je innerlijk kind? En welke invloed heeft het op jouw leven? Dat leg ik je uit in deze blog.

Wat is het innerlijke kind?

Het innerlijke kind kun je zien als een deel in jouzelf dat is gevormd tijdens jouw kindertijd. In je kindertijd heb je allerlei positieve en negatieve ervaringen opgedaan welke invloed kunnen hebben op hoe jij op dit moment in het leven staat en hoe jij dit ervaart, en op hoe je jezelf ziet. Bij positieve ervaringen kun je denken aan het speelse, vrije kind. Bij negatieve ervaringen kun je denken aan te weinig aandacht en liefde hebben ontvangen in je kindertijd, het gevoel hebben altijd te moeten presteren of veel kritiek hebben gehad, waardoor je het gevoel had dat je nooit goed genoeg was. Ook misbruik en verwaarlozing spelen hierbij een belangrijke rol.

Basisbehoeften 

Liefde, aandacht, veiligheid, erkenning, waardering, acceptatie, geborgenheid, zorg, toestemming, goedkeuring, bewondering, vertrouwen, aanmoediging, respect en bevestiging. Het zijn allemaal basisbehoeften die we hopen te krijgen van onze ouders. Zodat we ons kunnen ontwikkelen tot mensen die zich zo veilig voelen, dat ze helemaal zichzelf durven te zijn. Gezien worden op alle vlakken (mentaal, emotioneel, fysiek, energetisch en spiritueel).

Wanneer je basisbehoeften niet vervuld zijn

Door ervaringen die we hebben opgedaan, kan het zijn dat bepaalde basisbehoeften niet vervuld zijn. Je innerlijke kind is je daardoor gaan beschermen zodat het niet weer gekwetst wordt. Je bent bijvoorbeeld gaan pleasen en je vindt het moeilijk om je grenzen te stellen. Dit alles om de aandacht en liefde te krijgen waar je zo naar verlangde.

Ik denk dat het bijna onmogelijk is om alle behoeften te vervullen als ouder. Je ouders geven je wat in hun macht ligt. Dat wil niet zeggen dat je het daardoor voor lief moet nemen dat je bijvoorbeeld aandacht of liefde gemist hebt. Liefde is allesomvattend en is echt de basis van het leven. Het voelen van vertrouwen in jezelf, en jezelf helemaal accepteren zoals je bent, omdat alles er mocht en mag zijn.

Ondanks dat jouw ouders jou misschien liefde hebben gegeven, op de manier die zij dat aan jou konden geven, kan het zijn dat jij behoefte had aan een ander soort liefde. Aan geborgenheid, liefde in de vorm van aandacht voor jouw hele zijn, in plaats van aandacht voor hoe slim jij bijvoorbeeld wel niet was.

Word je eigen innerlijke ouder

Het mooie is dat, door contact te maken met je innerlijke kind, je je innerlijke kind kan helen. Dat jij de innerlijke ouder kunt worden voor het kind in jou. Dat jij kan luisteren naar waar jouw innerlijke kind behoefte aan heeft of naar verlangt. Hierdoor kun je jouw grenzen beter gaan aanvoelen en ze ook bewaken, kun je je zelfverzekerder voelen en liefdevoller naar jezelf toe zijn.

Hoe maak je contact met je innerlijke kind?

Er zijn verschillende manieren om contact te maken met je innerlijke kind.

Het kan fijn zijn om een foto uit je kindertijd op te zoeken en deze een mooi plekje in huis te geven. Bijvoorbeeld op een altaartje, plekje met een kaarsje, speciale items die voor jou bijzonder zijn. Kijk naar de foto en voel; hoe kijkt dit meisje/jongetje? Hoe voelt het zich? Waar ging zijn/haar hart van stralen? Wat vond je leuk om te doen in jouw kindertijd? En hoe zou het meisje/jongetje zich voelen als je daar op dit moment ook gehoor aan zou geven? Wat heb je nodig om hier gehoor aan te geven?

Visualisatie

Om contact te maken met je innerlijke kind, kan het fijn zijn om het mee te nemen in een visualisatie/meditatie. Hieronder heb ik er eentje voor je uitgeschreven, gebaseerd op een visualisatie in het boek van Susanne Hühn (het helen van je innerlijke kind).

Ga op een rustige plek zitten of liggen en sluit je ogen. Hoe zit je erbij? Hoe voelt je lichaam en hoe voel je jezelf? Observeer en probeer niks te veranderen. Alles mag er zijn.

Keer je ogen als het ware naar binnen en zie dat er een mooi landschap tevoorschijn komt. Kijk maar eens om je heen. Hoe ziet het landschap eruit? Het voelt vertrouwd, en veilig. Het is misschien al bekend, maar misschien ook niet. Neem het maar eens in je op, het is er magisch.

Je loopt een stukje door het landschap. In de verte zie je een kind, een meisje of een jongetje. Je loopt een stukje in de richting van het kind. Voel maar tot hoe ver je wilt lopen. Ken je het kind? Misschien heb je het al wel eens ontmoet, maar misschien ook niet. Kent het kind jou? en loopt het naar je toe of kijkt het naar je? Neem het maar eens waar. Je hoeft niks te doen, je hoeft alleen maar te observeren. Het kan zijn dat het kind bang is, of zich gekwetst voelt. Het kan ook juist zijn dat het kind zich rustig voelt.

Kijk maar eens of je nog een stukje dichterbij kan komen en kijk of je contact met het kind kunt maken. Als het kind ook naar jou toekomt en met je praat, vraag dan eens waar het behoefte aan heeft. Als het kind geen contact maakt, ga er dan gewoon eens rustig bij zitten en geef het kind de tijd om je te leren kennen.

Wat heeft het kind nodig om zich veilig en geborgen te voelen? Misschien laat het kind je zien en voelen waardoor hij/zij geraakt werd. Misschien komt er een oude pijn naar boven. Laat het er zijn. Er hoeft niks te veranderen, alles mag er zijn.

Hoe zou het voelen om het kind te omarmen (als het zich daar voor open stelt)? En als dat niet fijn voelt, om er gewoon eens naast te gaan zitten. En voel hoe dat voelt. Laat het kind weten dat je er voor hem/haar bent en dat je zal luisteren naar alles wat het je te vertellen heeft.

Kijk dan of je langzaam weer terug kan komen in deze ruimte, bij jezelf. Voel maar of je je misschien wilt uitrekken, en open dan, wanneer jij daar klaar voor bent, je ogen.

Misschien vind je het fijn om je ervaringen of dat wat je hebt gezien of gevoeld, op te schrijven. Om er een tekening van te maken, of misschien wel een gedicht over te schrijven. Voel maar waar jij behoefte aan hebt.

Vind je het fijn om hierover eens met mij te delen en te bespreken wat je hebt ervaren? Voel je vrij om een berichtje naar mij te sturen (via mail of via Whatsapp). Zou je graag samen willen kijken naar hoe jij meer in verbinding komt met je innerlijk kind? Een Sensitherapie of massagetherapie behandeling kan heel helpend zijn in jouw proces.