De kracht van Magnesium

De kracht van magnesium

Afgelopen maandag had ik een erg inspirerende dag over magnesium bij het Permsal Experience Center. Er wordt steeds meer bekend over het mineraal magnesium. Het is naast water en zuurstof, de derde levensbehoefte van ons lichaam. Het vormt echt een basis. Maar wat doet het nou eigenlijk? Waar heb je het voor nodig en hoe merk je op dat je meer magnesium zou kunnen gebruiken? Dat leg ik je allemaal uit in deze nieuwsbrief/blog.

 

Derde levensbehoefte

Magnesium is naast zuurstof en water onze derde levensbehoefte. Het vormt een basis en is een belangrijk sleutelmineraal, omdat het onze gehele stofwisseling aanstuurt. Veel andere stoffen kunnen alleen hun werking ontwikkelen wanneer er voldoende magnesium beschikbaar is. Wanneer er een tekort aan magnesium is, kan bijvoorbeeld calcium minder goed worden opgenomen. Een dagelijkse dosis magnesium is noodzakelijk omdat het niet door het lichaam zelf wordt aangemaakt of kan worden opgeslagen voor later gebruik.

 

Maar waar haal je die magnesium dan vandaan?

Magnesium kun je halen uit voedingsmiddelen als bananen, granen, noten, abrikozen, groene groenten zoals spinazie, avocado en rode bieten. Deze voedingsmiddelen hebben een hoog magnesiumgehalte. Helaas eten we niet altijd voldoende van deze voedingsmiddelen en is ook de bodem waarop onze groenten groeien niet altijd meer zo gezond en rijk aan mineralen en micro-organismen. Hierdoor kan een tekort aan magnesium in ons lichaam ontstaan.

Door verschillende dagelijkse handelingen (zoals het drinken van koffie, veel koolzuurhoudende frisdranken, het eten van veel suiker, het ervaren van stress, of juist veel sporten) en het ouder worden, kan dit tekort alsmaar groter worden. Wanneer je veel koffie drinkt of thee met theïne, verbruiken je nieren extra magnesium. Fosfaten, die je in frisdranken kunt vinden, binden zich aan magnesium waardoor het mineraal niet meer opgenomen kan worden door ons lichaam. Ook bij stress verbruik je twee keer zoveel magnesium dan normaal.

 

Veelvoorkomende klachten

Er kunnen hierdoor allerlei klachten ontstaan. Hieronder vind je wat voorbeelden:

 • Vermoeidheidsklachten en slaapproblemen
 • Menstruatieklachten
 • Spierkrampen
 • Rug- en nekpijn
 • Duizeligheid
 • Trillen, gevoelloosheid, tinteling in handen en voeten, rusteloze benen
 • Hoge bloeddruk
 • Darmkrampen en spijsverteringsproblemen
 • Koude voeten en handen
 • Hoofdpijn en migraine
 • Mentale klachten (denk aan stress, burn-out, depressies)

 

Magnesiumbehoefte en magnesiumopname

Gemiddeld hebben we per dag zo’n 300 tot 400 mg magnesium per dag nodig, naast de dagelijkse voeding. Er zijn verschillende manieren om magnesium op te nemen:

 • Via het infuus (intraveneus)
 • Inname in de vorm van tabletten, granulaat of poeder (oraal)
 • Opname via de huid, door magnesiumolie of een voeten- of ligbad met magnesiumvlokken

 

Opname via de huid

Magnesiumopname via de huid wordt steeds populairder. Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat magnesium beter kan worden opgenomen via de huid. Het wordt voor 90% opgenomen door de huid, in tegenstelling tot tabletten, waarbij maar zo’n 20 tot 30 procent door het lichaam wordt opgenomen. Daarnaast kunnen tabletten ook maag- en darmklachten veroorzaken.

 

Permsal Magnesium

Al langer ken ik de effecten en voordelen van magnesium. Het zorgt er bij mijzelf voor dat ik me energiek voel. Ook voel ik me veel meer ontspannen en lijken mijn spieren minder gespannen. De aanpak van deze klachten is naar mijn idee nog steeds wel echt tweeledig. Fysiek door het verhogen van je magnesiumgehalte, gezonde voeding en voldoende rust nemen (op tijd naar bed, zorgen voor minder prikkels en afleiding). Mentaal/emotioneel door bewustwording van de oorzaak van bepaalde klachten.

 

Omdat ik zelf erg enthousiast ben over de producten van Permsal, heb ik besloten om deze te gaan verkopen in mijn praktijk. Je kunt bij mij magnesiumvlokken kopen, voor een heerlijk voetenbad (of ligbad). Maar ook de magnesiumolie + magnesium sportolie zijn bij mij te verkrijgen. Beide zijn op waterbasis, maar voelen olie-achtig aan. De spray is lokaal te gebruiken bij spierkrampen, bij hoofdpijn en migraine (door het op de achterhoofdsrand te sprayen en nek en schouders in te masseren), maar ook vóór of na het sporten te gebruiken om spierkrampen te verminderen en je magnesiumgehalte weer aan te vullen. Dit omdat je tijdens het sporten veel magnesium verliest door het zweten. Ook zal ik binnenkort behandelingen met magnesium gaan aanbieden in de vorm van massages, zodat ook jij kan gaan ervaren hoe belangrijk dit mooie mineraal is. Wordt vervolgd!

 

Alle producten van Permsal hebben een kwaliteitszegel van de Zechstein-mijn. De magnesium wordt gewonnen in Veendam, Nederland.

 

Neem contact met mij op voor meer informatie over deze producten. Binnenkort zal ik de genoemde producten verder uitlichten en toelichten.