6 tips om je eigen grenzen te bewaken
Durf jij nee te zeggen tegen iemand anders als hij/zij iets van je vraagt? En durf je nee te zeggen tegen jezelf als het je eigenlijk allemaal teveel wordt? Dit is een thema welke tijdens de Sensi-behandeling vaak naar voren komt.
We willen graag iedereen tevreden houden, maar gaan daarmee over onze eigen grenzen heen. Je zegt alsmaar ja tegen anderen met als uitkomst dat je je na een tijdje helemaal uitgeput voelt. Anderen helpen is op zichzelf geen probleem, in tegendeel zelfs, maar het moet niet ten koste gaan van jezelf.
Wil jij weten hoe je je grenzen beter kunt bewaken? Hieronder geef ik je 6 tips.
Hoe bewaak je je grenzen?
-
Leer naar jezelf te luisteren.
Leer te luisteren naar wat JIJ graag wilt en niet wat de ander van je verwacht of waarvan je denkt dat de ander dat verwacht. Je mag nee zeggen tegen de ander en je hoeft niet eens uit te leggen waarom je nee zegt. Nee is nee. Daarmee zeg je ja tegen jezelf.
-
Geef niet meteen antwoord.
Geef aan dat je graag even wilt nadenken over het aanbod of de vraag van de ander. Zo geef je jezelf de tijd om na te gaan of het iets is waar je achter staat. Voel in je lijf wat er gebeurd. Merk je dat het oké voelt, dan kun je besluiten om ja te zeggen. Krijg je een vervelend onderbuikgevoel? Dan laat je lichaam weten dat deze het nog niet zo zeker weet of je wel ja moet zeggen.
-
Blokkeer je me-time in je agenda.
Plan tijd in je agenda vrij. Die tijd besteed je aan iets wat je leuk vindt om te doen, iets waar jij echt nieuwe energie van krijgt. Als iemand iets van je vraagt, hoef je alleen maar in je agenda te kijken. Als je nog een gaatje vrij hebt dan is dat heel fijn voor die ander. Zo niet, dan heeft diegene op dat moment even pech. Een tijdschrift lezen is net zo belangrijk als een klusje doen voor iemand anders. Wat je wel zou kunnen doen is, als je daar zelf ook achter staat, de ander een andere optie geven. Zo blijf jij de regie in handen houden maar kun je de ander toch helpen.
-
Zorg dat je goed geaard bent.
Aarden, ook wel gronden genoemd, betekent letterlijk dat je met beide benen op de grond staat. Wanneer je veel in je hoofd zit, door bijvoorbeeld piekeren of overmatig nadenken, kan je het contact met de aarde soms even kwijt raken. Door te mediteren of de natuur in te gaan kom je uit je hoofd en maak je weer contact met je lijf en de aarde onder je.
Meer weten over aarden? Lees: waarom aarden zo belangrijk is.
-
Leer van jezelf te houden.
Vaak vinden we het lastig om onze grenzen aan te geven omdat we onszelf niet altijd zien als waardevol. We vinden onszelf als het ware minder belangrijk dan de ander. Je blijft maar weggeven, maar soms mag je ook wat aan jezelf geven. Liefde. Om die liefde voor jezelf meer te voelen kun je iedere ochtend voor de spiegel gaan staan en tegen jezelf zeggen; “Ik hou van mezelf.”. In het begin voelt dit erg vreemd. Toen ik dit uitprobeerde geloofde ik mezelf in eerste instantie niet maar na een tijdje begon ik het te voelen. Je mag jezelf net zoveel liefde geven als de liefde die je aan de ander geeft!
-
Zet jezelf op de eerste plaats.
Voor mij is dit een echt struikelblok geweest en soms nog steeds. Het begon bij mij al met wandelen op straat. Dat klinkt misschien gek maar het is echt zo!
Tot een jaar geleden moest ik, als ik op straat liep, altijd aan de kant gaan voor anderen, anders werd ik simpelweg omver gelopen. De mensen die mij tegemoet kwamen bleven gewoon op dezelfde plek lopen en ik moest mezelf in bochten wringen om niet omver gelopen te worden. Opeens viel het kwartje; ik vind mezelf niet belangrijk genoeg. Ik schik mezelf naar andermans verwachtingen en zet mezelf daarmee op de tweede plaats.
Daar moest ik iets aan gaan veranderen. Ik ging intuïtief schrijven en mediteren en merkte op dat ik wat liever voor mezelf mocht zijn. Op een gegeven moment werd het voor mij makkelijker om naar mijn gevoel te luisteren. Je gevoel geeft aan dat je net zo belangrijk bent als die ander. Dat jij ook op die stoep/straat mag lopen. Als ik nu op straat loop, ga ik, maar ook de tegenligger aan de kant. En oké, als ik niet zo lekker in mijn vel zit wordt ik nog wel eens omver gelopen. Maar dan bedenk ik mezelf weer: ik ben net zo belangrijk als die ander, ik zet mezelf op de eerste plek. En dat mag jij ook doen!
Merk jij dat je na het toepassen van deze tips nog steeds moeite hebt om je grenzen te stellen en zou je hierbij graag hulp willen hebben? Een Sensitherapie behandeling kan ervoor zorgen dat je weer in contact komt met je lijf doordat diepere blokkades of onderliggende overtuigingen worden opgelost. Ook een chakra- of ontspanningsmassage kan hierbij een uitkomst bieden.
Neem vrijblijvend contact met mij op of neem een kijkje op mijn website.